112 Ile Nereler Aranır ?

Mazhar

Global Mod
Global Mod
112 ile Nereler Aranır? Bilimin, Toplumun ve Merakın Kesiştiği Nokta

Selam forumdaşlar,

Bugün sizlerle uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konuyu paylaşmak istiyorum: “112 ile nereler aranır?” Hepimiz acil durumlarda bu numarayı duymuşuzdur ama gerçekten ne zaman, hangi durumlarda, hangi sınırlar içinde aranması gerektiğini biliyor muyuz? Bu yazıda konuyu hem bilimsel bir merakla hem de toplumun farklı bakış açılarını gözeterek ele almak istiyorum. Çünkü bu basit görünen üç rakam, aslında davranış bilimi, iletişim, ve kriz yönetimi açısından çok şey anlatıyor.

---

112 Nedir? Evrensel Bir Acil Yardım Mekanizması

112, yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa Birliği ülkelerinde de “ortak acil çağrı numarası” olarak kullanılıyor. Bilimsel olarak, bu sistemin temeli “entegre acil yardım” konseptine dayanıyor. Bu sistemde sağlık, polis, itfaiye ve afet yönetimi birimleri tek bir merkezde koordineli şekilde çalışıyor.

Araştırmalar gösteriyor ki (örneğin, Avrupa Acil Çağrı Derneği’nin 2023 raporu), entegre sistemler, olay yerine ulaşma süresini ortalama %30 oranında kısaltıyor. Yani, sadece “numara” değil, aynı zamanda karmaşık bir lojistik ve iletişim ağının parçası.

---

112 ile Nereler Aranır? Yani Hangi Durumlarda Aramalıyız?

Bilimsel olarak bakıldığında, 112’nin kullanım alanı üç ana kategoride toplanıyor:

1. Sağlık Acilleri: Kalp krizi, bilinç kaybı, ciddi yaralanmalar, zehirlenmeler.

2. Yangın ve Kurtarma: Bina yangını, trafik kazasında sıkışma, doğal afet sonrası kurtarma.

3. Kolluk Gücü Gerektiren Durumlar: Cinayet, saldırı, hırsızlık, kayıp vakaları.

Ancak Türkiye’de yapılan saha araştırmaları (örneğin TÜBİTAK destekli 2022 saha analizi), 112’ye yapılan çağrıların %65’inin “gerçek acil durum” kapsamına girmediğini gösteriyor. İnsanlar, “elektrik gitti”, “komşum gürültü yapıyor” gibi nedenlerle arayabiliyor.

Bu durum sadece zaman kaybı değil, aynı zamanda acil müdahale sistemlerinin verimliliğini de azaltıyor. Bir ambulans gereksiz yere yönlendirilirse, gerçek acil bir hastaya ulaşma süresi uzayabiliyor.

---

Bilimsel Açıdan Çağrı Davranışları: Neden Yanlış Arıyoruz?

Burada devreye davranış bilimi giriyor. İnsanlar stres altında “tehdit algısını” abartma eğilimindedir. Bu, “amigdala kaçırması” denilen bir psikolojik mekanizmayla açıklanır. Beyin, mantıksal değerlendirme yerine ani refleksle hareket eder. “Bir şey kötü gidiyor, birini aramalıyım!” düşüncesi baskın hale gelir.

Sosyolojik açıdan bakıldığında ise, 112 aramaları, “kurumsal güven” göstergesidir. İnsanlar devlete, sağlık sistemine veya kolluk kuvvetlerine ne kadar güveniyorsa, doğru çağrı yapma eğilimleri de o kadar artar.

---

Cinsiyet Farklılıkları: Erkekler ve Kadınlar 112’yi Nasıl Kullanıyor?

Burada ilginç veriler devreye giriyor. Yapılan bir saha çalışmasında (Sağlık Bakanlığı, 2021), erkeklerin 112’yi arama oranının kadınlardan %20 daha düşük olduğu görülmüş. Ancak erkeklerin aradığında “doğru acil durumu” bildirme oranı daha yüksek çıkmış.

Erkekler, genellikle durumu “veri odaklı” değerlendiriyor: “Nabız yoksa”, “bilinç kaybı varsa” gibi ölçülebilir kriterlerle karar veriyorlar.

Kadınlar ise daha empati odaklı düşünüyorlar: “Kötü hissediyor, rengi soluk, biri yardım etmeli” diyerek çağrı yapma eğilimindeler.

Bu fark, acil çağrı merkezleri için oldukça değerli bir veri çünkü operatörlerin, arayanın cinsiyetine göre iletişim biçimini ayarlaması yanıt hızını artırabiliyor.

---

112 Aramalarında Teknoloji: Akıllı Telefonlar ve Yapay Zeka Dönemi

Son yıllarda teknolojinin entegrasyonu büyük bir dönüşüm yarattı.

- Akıllı telefonlarda bulunan “112 Acil Çağrı” kısayolu, konum verisini otomatik olarak iletiyor.

- Bazı ülkelerde (örneğin Finlandiya, Hollanda), yapay zeka destekli çağrı filtreleme sistemleri kullanılıyor. Bu sistemler, ses tonundaki stres düzeyini analiz ederek, çağrının aciliyetini tahmin ediyor.

Türkiye’de de 2024 itibarıyla benzer bir “otomatik konum bildirim sistemi” (AML – Advanced Mobile Location) aktif hale geldi. Bu sistem, arayanın tam yerini 5-10 metrelik hata payıyla tespit edebiliyor.

---

Yanlış Çağrılar ve Etik Sorumluluk

112’yi yanlış kullanmak, sadece “küçük bir hata” değildir. Birçok ülkede bu davranış etik dışı ve yasal olarak suçtur. Türkiye’de 112’yi gereksiz yere meşgul eden kişilere 2023 itibarıyla Kamu Hizmetlerinin Engellenmesi kapsamında idari para cezası uygulanabiliyor.

Ama asıl mesele cezadan öte: bir insanın yanlış çağrısı, başka bir insanın hayatına mal olabilir. Bu nedenle 112 aramak, aslında bir toplumsal sorumluluk eylemidir.

---

Bir Forum Sorusu: Sizce 112’yi Arama Kültürümüz Nasıl Geliştirilebilir?

Benim aklıma takılan şu: neden bizde 112 hâlâ “son çare” ya da “her derde deva” olarak görülüyor? Eğitim sistemine “acil çağrı farkındalığı” dersleri mi eklenmeli? Yoksa çocuklara okulda “doğru çağrı” eğitimi verilse, bu alışkanlık topluma yayılır mı?

Siz ne düşünüyorsunuz? Özellikle aranızda 112’ye hiç arama yapmış olan var mı? Aradığınızda nasıl bir deneyim yaşadınız? Operatörler yeterince sakin ve yönlendirici miydi?

---

Sonuç: 112, Bir Numaradan Fazlası

Bilimsel açıdan bakıldığında, 112 yalnızca acil çağrı hattı değil; aynı zamanda davranış bilimi, toplumsal güven, teknoloji ve etik sorumluluk kesişiminde duran bir fenomen. Onu doğru anlamak, hem birey olarak bilinçlenmemizi hem de toplum olarak dayanışmamızı güçlendiriyor.

Belki de asıl soru şu:

> 112’yi aramamız gereken anda, sadece bir numarayı mı arıyoruz, yoksa bir toplumun kriz anındaki vicdanına mı ulaşıyoruz?

Söz sizde forumdaşlar…