Lincoln Riley koçluk yapabilir mi? USC ve hayranlarının bir cevaba ihtiyacı var

plantifulsoul

New member
Los Angeles, Lincoln Riley'ye son kez iyice baktığında, en büyük rakibi karşısında şaşkına dönmüştü.

USC taraftarları Lincoln Riley'yi en son arka bahçelerinde izledikleri zaman, Riley orada olmak istemeyen bir antrenörden utanıyordu.

Truva atı ailesi en son Lincoln Riley'yi gerçek bir umutla kuşattığında, NFL draftında 1. sıradan seçilmesine rağmen yılın en büyük maçında küçük düşürülmüştü.

Lincoln Riley'nin en son gerçekten önemli bir oyun oynadığı sefer, UCLA 38 ve USC 20'de balayı tamamlanmıştı.

Peki şimdi ne olacak?

Riley, sekiz yıllık koçluk kariyerinin en zor ve belirleyici sezonuna adım atıyor ve bu sezonda nasıl ilerleyeceği, şimdiye kadar yaptığı büyük yatırımdan çok az getiri elde eden bir okuldaki geleceğinin gidişatını nihai olarak belirleyecek.

Hayır, işi tehlikede değil. Bu söylentileri bir kenara bırakın. USC, üç denemeden sonra onu kovmak için ona tam program kontrolü ve yılda 10 milyon dolar vermedi. Lane Kiffin'e bile üç sezondan fazla süre verildi.

Bu sezon Riley'nin iş durumuyla ilgili değil, belki de bu eski koçluk dahisi için aynı derecede değerli olan bir şeyle ilgili.

Bu sezon onun şöhretiyle ilgili.

Ve altındaki koltuk çok sıcak.

Lincoln Riley koçluk yapabilir mi? 1 Eylül Louisiana Eyaleti açılışından USC'nin ilk Big Ten sezonunun tamamlanmasına kadar programın gündemini meşgul edecek soru bu.

Programın geri kalanı bakıma muhtaç hale gelirken Caleb Williams'a iki yıl ders verdikten sonra Riley, bir programı yönetecek ve bir kültürün küratörlüğünü yapacak kadar uzun süre taktik kitabını bir kenara bırakabilecek mi?

İki yıl boyunca Clay Helton'ı taklit ettikten sonra (geçen kışın tükenen Louisville'e karşı kazandığı anlamsız Holiday Bowl galibiyetinden sonra 19-8 yaşında) Pete Carroll'a daha yakın bir şeye dönüşebilecek mi?

Baş antrenörlük kariyerinde ilk kez, gelecekte NFL yıldızı bir oyun kurucuya sahip değil. Elbette Baker Mayfield, Kyler Murray, Jalen Hurts ve Caleb Williams'la kazandı… ama Miller Moss'la kazanabilir mi?

Baş antrenörlük kariyerinde ilk kez defansif muhakemesi o kadar şüpheliydi ki geçen sezon bitmeden koordinatör ve arkadaşı Alex Grinch'i kovmak zorunda kaldı. UCLA'nın deneyimsiz D'Anton Lynn'ini akıllıca işe almış gibi görünüyor, ancak birlikte bunu başarabilecekler mi?

Baş antrenörlük kariyerinde ilk kez konferansları değiştiriyor ve şık Pac-12'den devasa Big Ten'e geçiyor. Bir programı daha büyük, daha güçlü ve ülkenin diğer tarafında kendisini bekleyen ezici ağızlarla baş edebilecek daha donanımlı bir şeye dönüştürebilecek mi?

Son olarak, baş antrenörlük kariyerinde ilk kez Riley, ilk 20'nin dışında beklentileri olan bir takıma liderlik ederken bir sezondan dokuzdan az galibiyetle çıkıyor. Truva atlarının harika olması gerekmiyor. Ama kendisine 17 milyon dolarlık bir Palos Verdes malikanesini almaya yetecek kadar para veriliyor, yani harika olsalar iyi olur. Bu yüzden meydan okuma.

Lincoln Riley koçluk yapabilir mi? Tahmininiz herkesinki kadar iyi.

Riley, son Big Ten medya günlerinde gazetecilere “Oraya varmak bir süreç” dedi. “Benim sabrım mı sınandı? Kesinlikle evet. Hiç şüphe yok. Mesela her gün. Ama kararlılığım test edilmedi, burada olmaya olan bağlılığım test edilmedi. Buranın doğru yer olduğunu biliyorum. Bunun ne olacağını biliyorum.”

Ah, süreç. Riley'nin süreçle ilgili konuşmasını duymaktan bıkan başka biri var mı? Bu programın ne olacağına dair verdiği sözü duymaktan rahatsız olan var mı?

Burası USC, süreç üç yıl sürmemeli ve Truva atları ne olacaksa zaten öyle olmalılar.

Riley, “Burada inşa ettiğimiz şeyin daha büyük bir resmi var” dedi. “Gerçekten buna odaklandım. Ve ne yaptığımıza ve bunu doğru yerde yaptığımıza gerçekten güveniyorum.”

Her zaman bahsettiği bu büyük resim… bu noktada hala onu inşa etmemeli, sadece onu geliştirmeli. Riley'nin sürekli olarak USC'nin geçmişinden sanki Pop Warner takımını benimsemiş ve şimdi çocuklara blok yapmayı ve mücadele etmeyi öğrettiği için itibar istiyormuş gibi bahsetmesini duymak çok yorucuydu. Truva atları, o geldiğinde hâlâ kolej futbolunun tarihsel olarak elit programlarından biriydi. Orada yıllardır var olan şampiyona anlayışını yeniden canlandırmakla görevlendirildi. Bunun yerine geriye gittiler ve tarihin en revizyonisti bile bunu kabul etmiyor.

Bu sezon Riley'nin nerede çalıştığını daha iyi kavrayabileceğini umuyoruz.

Truva atlarının NIL parasına daha fazla dahil olabileceğini, Truva atı güçlendiricileriyle daha fazla bağlantı kurabileceğini ve Truva atı gelenekleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabileceğini umuyoruz.

Bu son noktaya gelince, onun geçen hafta Notre Dame maçıyla ilgili yorumlarına bakın. 12 takımlı play-off'a daha sorunsuz bir şekilde girebilmek için konferans dışı daha kolay bir program oynama ihtiyacını dile getirerek, 98 yıllık rekabeti gerçekten sona erdirmenin kapısını açtı ve…

Orada dur. Şaka mı yapıyordu? Hayır şaka yapmıyordu.

USC rekabetlerinin tartışmasız en duygusal olanı devam etmesi sorulduğunda gazetecilere şunları söyledi: “Çok isterim. İsterdim. Bunun birçok insan için çok şey ifade ettiğini biliyorum… Şimdi, SC için ulusal şampiyonluğu kazanmamıza yardımcı olacak en iyinin hangisi olduğuna ya da bunu korumak mı olduğuna karar vermeniz gereken bir pozisyona gelirseniz, şut çekin, o zaman yapmalısınız şuna bak.”

Hayır, yapmıyorsun. Sen ona bakma. Hiç bakmazsın. Notre Dame, Anthony Davis'tir. Notre Dame Bush'un İtişi'dir. Notre Dame Mücevherli Shillelagh'tır. USC ile Notre Dame arasındaki dava sonsuza kadar sürecek.

Ancak Riley, Alabama'nın sezonun sonlarına doğru takımını sezon sonrası koşuya hazırlamak için programını nasıl yumuşattığını belirterek, bu işi bir an önce bitirmek istiyormuş gibi konuştu.

“Bama'nın, konferans dışı toplantılardaki planlamalarıyla yıllardır diğerlerinden önde olduğunu düşündüm” diye açıkladı ve şunu ekledi: “…Taraftarları için planlama yapmadılar; şampiyonlukları kazanmayı planladılar. Umuyorum ki en iyi şeyi yapabiliriz, şampiyonluklar kazanmak için program yapabiliriz ve bununla birlikte gelen her şey ve bunun anlamı için bir rekabet oyunu da içerir. Ancak bu pozisyonlara girerseniz önceliğin ne olduğuna karar vermelisiniz. Bu kolay bir cevap değil.”

Evet öyle. Cevapların en kolayı. Notre Dame ile olan sözleşme, oyunun 100. yıl dönümü olan 2026'ya kadar devam ediyor. 100 yıl daha yenileyin. USC gibi hareket edebilecekken Alabama gibi davranmanıza gerek yok.

Lincoln Riley'nin bu kadar yüksek standartlara ve yüksek beklentilere sahip bir programa dışarıdan gelmesiyle her şeyin üstesinden gelmekte zorlandığına dair bir his var.

Belli bir noktada bunu çözmesi gerekiyor ya da bir sonraki konserine kadar zaman bekleyen oyun kurucu fısıltısından başka bir şey olmadığı bilinmeli.

O zaman şimdidir.

Lincoln Riley koçluk yapabilir mi?

Yakında öğreneceğiz.